Francesco Kiais: "Αφιέρωμα"

μια ποιητική δράση σε δημόσιο χώρο και

BODY AND CITIZENSHIP

Ένα ανοιχτό εργαστήριο / συλλογικό επιτελεστικό συμβάν

28938833_2007638959474585_154397595_o.jpg

Εργαστήρια: 20 Μαρτίου, Τετάρτη 21 Μαρτίου, και Πέμπτη 22 Μαρτίου, 10.00 – 13.00,

Χώρος: Το κτήριο της παλιάς βιβλιοθήκης στην ΑΣΚΤ.
 

Συλλογικές επιτελέσεις: ٍ27 Μαρτίου. Πλατεία Συντάγματος
 

Επιμέλεια και συντονισμός του προγράμματος: Francesco Kiais, συνεπιμελητής του Venice International Performance Art Week. Με την στίρηξη των: The [mind the] G.A.P. Gathering Around Performance, C.A.S.A. [Contemporary Art Showcase Athens]

 


Τις ερχόμενες μέρες ο καλλιτέχνης Francesco Kiàis θα κινείται ανάμεσα σε ορισμένα μέρη της πόλης των Αθηνών, που υπήρξαν σκηνή των πιο δραματικών στιγμών της πρόσφατης ιστορίας της χώρας, κάνοντας ένα καλλιτεχνικό αφιέρωμα στην ίδια την πόλη και στη μνήμη της.

Τα σημεία που θα αγγίζει η ποιητική δραση "Αφιέρωμα", μεταξύ της Τετάρτη 14 και της Κυριακής 18 Μαρτίου θα είναι, μεταξύ άλλων:


 

Το σταυροδρόμι μεταξύ της οδού Παύλου Φύσσα και της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη, Κερατσίνι.

Ένα δέντρο στην πλατεία Συντάγματος.

Το πεζοδρόμιο κατά μήκος της οδού Σταδίου, στο ύψος της Τράπεζας Marfin Εγνατία.

 

Έπειτα, την Τρίτη 20 Μαρτίου, Τετάρτη 21 Μαρτίου, και Πέμπτη 22 Μαρτίου, 10.00 – 13.00, θα πραγματοποιήσει ένα ανοιχτό εργαστήρι με άλλους καλλιτέχνες της Τέχνης της επιτέλεσης, υπό τον τίτλο BODY AND CITIZENSHIP.
 

28942326_2007639132807901_23315781_o.jpg

Το 2012 ήταν ένα καλοκαίρι κλιμάκωσης της δημόσιας διαμαρτυρίας ενάντιας στο πρόγραμμα λιτότητας που εκφράστηκε μέσα από μαζικά κινήματα και μεμονομένες δράσεις στους δημόσιους χώρους της Αθήνας, όπως το κίνημα των αγανακτισμένων στην πλατεία Συντάγματος. Στο διάστημα αυτό συνέβησαν διάφορα γεγονότα που θα παρέμεναν στην συλλογική μνήμη, όπως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

“Ως εικαστικός, τα “όπλα” άμυνας μου ενάντιας στην βιαιότητα αυτής της ακαθόριστης εισβολής, είναι η πολιτισμική μου ταυτότητα όπως την αντιλαμβάνομαι, και οι ρίζες της εικαστικής μου γλώσσας. Αυτό που επιθυμώ να πετύχω είναι πέρα από μια εφήμερη έκφραση πολιτικού αντίλογου σε ιδεολογικό επίπεδο. Η ποιητική χειρονομία στον δημόσιο χώρο έχει σαν σκοπό να επιτελέσει μια άσκηση ιθαγένειας “citizenship” που φέρνει την έννοια της πολιτικής κοντά στην ρίζα της εννοιολογικής σημασίας της, “αυτό που αφορά την πόλη”. Και η πόλη είναι πολύ παραπάνω από την “πολιτική”. (F. Kiàis)
 

 

Εργαστήριο BODY AND CITIZENSHIP:

Η πρωτοβουλία αυτή εκφράζεται, από την μία, σε παιδαγωγικό επίπεδο, και από την άλλη, αναδυκνείει την πιθανότητα εικαστικής παρέμβασης στα κοινά και την κοινωνική σφαίρα.

Το συλλογικό εργαστήριο με τον τίτλο BODY AND CITIZENSHIP θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο της παλιάς βιβλιοθήκης στην ΑΣΚΤ,Τρίτη 20 Μαρτίου, Τετάρτη 21 Μαρτίου, και Πέμπτη 22 Μαρτίου, 10.00 – 13.00, και θα εξερευνήσει τις εξής θεματικές μέσα από θεωρία και επιτελεστικές ασκήσεις μαζί με τους συμμετέχοντες:

 

Νιώθω, άρα είμαστε (γιατί τέχνη ως αισθητική χειρονομία).

aboutlovevipaw2014-5.jpg

Ελλιπές σώμα – Συνολικό σώμα. (Partial Body – Total Body)

Γιατί επιτέλεση (τέχνη εν το γίγνεσθαι), γιατί ο δημόσιος χώρος.

Προετοιμασία της συλλογικής δράσης.

 

Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση του project και εμβάθυνση στην μεθοδολογία του διοργανωτή Franceso Kiais. Μέσα από μια σειρά ασκήσεων οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να αναπτύξουν την δική τους επιτελεστική ερμηνεία παράλληλα με τους άλλους, με σκοπό τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολλαπλών παράλληλων δράσεων στην πλατεία Συντάγματος την Τρίτη 27 Μαρτίου.

Η συμμετοχή στα εργαστήρια και την συλλογική δράση είναι δωρεάν.

Επικοινωνία:

Στο πλαίσιο του συλλογικού project απευθύνουμε κάλεσμα ανοιχτής συνεργασίας με performance artists για συμμετοχή στο πειραματικό εργαστήριο με σκοπό την δημουργία ενός επιτελεστικού σχήματος και την διαμόρφωση ατομικών performances στον δημόσιο χώρο.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι Τρίτη 20 Μαρτίου, Τετάρτη 21 Μαρτίου, και Πέμπτη 22 Μαρτίου, 10.00 – 13.00 για να παρευρεθούν στα εργαστήρια που θα πραγματοπιηθούν στην ΑΣΚΤ.

Η δήλωση ενδιαφέροντος πραγματοποιείται μέσω email με αποστολή σύντομου βιογραφικού και υποστηρικτικού υλικού (βίντεο / εικόνων) στο contemporary.art.showcase@gmail.com ή τηλεφωνικά: 6936923004

Ο αριθμός θέσεων των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος (10 άτομα).

 

Francesco Kiais:

francescokiais.com

μινδ τηε γαπ.jpg

Ο Francesco Kiàis είναι καλλιτέχνης και ανεξάρτητος επιμελητής. Είναι μέλος της επιμελητικής επιτροπής της VENICE INTERNATIONAL PERFOMANCE ART WEEK και συνεργάζεται με διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, τόσο ως θεωρητικός όσο και ως καλλιτέχνης. Πρόσφατα δημιούργησε και συν-ίδρυσε μια πλατφόρμα που εδρεύει στην Αθήνα και είναι αφιερωμένη στην τέχνη της περφόρμανς, την [MIND THE] G.A.P.- Gathering Around Performance. To 2017 έδωσε μια σειρά διαλέξεων πάνω στη Performance Art στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, ως ελεύθερος συνεργάτης.

Πρόθεσή του [mind the] G.A.P. - Gathering Around Performance, είναι να λειτουργήσει ως καταλύτης επιτελεστικής πολιτισμικής δραστηριότητας, να δημιουργήσει γέφυρες και να διευκολύνει διασυνδέσεις, να προσκαλέσει εθνικούς και διεθνείς καλλιτέχνες, και να οργανώσει εργαστήρια, εκδηλώσεις και διαλέξεις με θέμα την performance art.

 

Το Contemporary Art Showcase Athens (C.A.S.A.) είναι μια συνεργατική εικαστική

πλατφόρμα ανεξάρτητων εικαστικών και επιμελητών. Το πρόγραμμα του C.A.S.A.

αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός οριζόντιου δικτύου συνεργασιών, συμβάλλοντας πολλαπλά

στην διεύρυνση της επαφής του κοινού με την νέα εικαστική δραστηριότητα τόσο στην

Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

 

28943958_2007641119474369_507853279_o.jpg
C.A.S.A. web banner.png