TO THE FUTURE PUBLIC Act #2 : GREGORY SHOLETTE: DELIRIUM AND RESISTANCE Activist Art and the Crisis of Capitalism

Ο Gregory Sholette, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους αναλυτές της σχέσης Τέχνης και Πολιτικής,  παρουσιάζει και συζητά στην Αθήνα το νέο του βιβλίο "Delirium and Resistance : Art Activism & the Crisis of Capitalism" (Παραλήρημα και Αντίσταση: Ακτιβιστική Τέχνη και η Κρίση του Καπιταλισμού) και την έννοια της πολιτισμικής αντίστασης σαν μέσο ενός "γυμνού εικαστικού κόσμου", στο πλαίσιο του προγράμματος δράσεων, εργαστηρίων και ομιλιών TO THE FUTURE PUBLIC.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την ΠΕΜΠΤΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 στις 6 το απόγευμα, 
στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, 
Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή. 


C.A.S.A - TO THE FUTURE PUBLIC σε συνεργασία με:
Avtonomi Akadimia
Κενό Δίκτυο / Void Network
Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ

Στο πάνελ συμμετείχαν  με τον Gregory Sholette, η Ηλιάνα Φωκιανάκη (επιμελητής, Extra City Kunsthal Antwerp / ιδρυτικό μέλος State of Concept) και ο James Simbouras (επιμελητής, C.A.S.A.).

Στον απόηχο των εκλογών του 2016 στις ΗΠΑ, του Brexit και της παγκόσμιας κλιμάκωσης του εθνικιστικού λαϊκισμού, είναι εμφανές ότι το παραλήρημα και η κρίση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού εμφανίζεται ταυτόσημη με το παραλήρημα και την κρίση της ελευθεριακής δημοκρατίας και της κουλτούρας της. Και ενώ η καπιταλιστική κρίση δεν ξεκινά από την τέχνη, η τέχνη έχει την ικανότητα να αντανακλά και να ενισχύει τις επιδράσεις της θετικά και αρνητικά.

Σε συνέχεια του επιδραστικού βιβλίο του, του 2010, "Dark Matter: Art and Politics in the Age of Enterprise Culture (Σκοτεινή Ύλη: Τέχνη και Πολιτική στην Εποχή της Κουλτούρας της Επιχειρηματικότητας)", ο Sholette επιχειρεί έναν κριτικό διάλογο με συλλογικότητες καλλιτεχνών, αντί-ιδρύματα, και ακτιβιστικές ομάδες, ώστε να προσφέρει μια διορατική και σε πρώτο πλάνο περιγραφή των σχέσεων μεταξύ της πολιτικής και της τέχνης εντός της νεοφιλελεύθερης κοινωνίας. Ο Sholette προσφέρει ξεκάθαρα παραδείγματα της βαθιάς εμπλοκής της τέχνης με τον καπιταλισμό: τις υπέρογκες τιμές που επιτυγχάνουν εικαστικοί που υποθάλπουν πιστά τις οικονομικές ελίτ, την πλήθυνση των μουσείων που συμβάλλουν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για την προσέλκυση κεφαλαίου ανάμεσα σε πόλεις, και την παράξενη σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη που επαναχαράζει το αστικό τοπίο.

Με πρόλογο της καταξιωμένης συγγραφέα Lucy R.Lippard και εισαγωγή από τον θεωρητικό Kim Charnley, το νέο βιβλίο του Gregory Sholette Delirium and Resistance (Παραλήρημα και Αντίσταση) αντλεί υλικό από πάνω από τριάντα έτη κριτικών δημόσιων συζητήσεων και πρακτικών από τον εικαστικό χώρο και πέρα, ώστε να ιστορικοποιήσει και να υποστηρίξει την παράδοση του ακτιβισμού στην τέχνη, η οποία εμπλέκει ριζοσπαστικά, και συχνά παραληρηματικά, τις τέχνες με τους πολιτικούς αγώνες.


 

empros-1021x579-1021x579.jpg

Το Εμπρός είναι καλλιτεχνική, κοινωνική και πολιτική κατάληψη και προσπαθεί να λειτουργεί οριζόντια. Κάθε Κυριακή γίνεται η Ανοιχτή του Συνέλευση όπου συζητιούνται θέματα αυτοργάνωσης και αυτοδιαχείρησης του χώρου, προγραμματισμού, θεματικών, γίνονται ενημερώσεις και λαμβάνονται από κοινού αποφάσεις. Είμαστε αντίθετες/οι σε κάθε μορφή ιεραρχίας, διακρίσεων και κάθετων συντονισμών με αναθέσεις. Με αυτοδιάθεση και αυτοδέσμευση όλων των παρόντων στην Ανοιχτή Συνέλευση για ενεργή συμμετοχή στη λειτουργία του, με αμοιβαίο σεβασμό και νιάξιμο, αυτό είναι δυνατό.

Προσπαθούμε να ενώσουμε τη θεωρία με την πράξη, το καλλιτεχνικό με το κοινωνικό και το πολιτικό, σε θέματα που αφορούν όλους, και να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο της τέχνης, σήμερα, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

ΔΡΑΣΕΙΣ: Το Εμπρός είναι ανοιχτό σε ευρύ φάσμα δράσεων, όπως ερευνητικές διεργασίες, περφόρμανς, θέατρο, μουσική, χορό, εικαστικά, εγκαταστάσεις, αρχιτεκτονική, φωτογραφία, video art, εργαστήρια, συζητήσεις, αναγνώσεις ποίησης, κινηματογραφικές προβολές, συζητήσεις για βιβλία, συνελεύσεις/συναντήσεις ομάδων, δράσεις αλληλεγγύης, γιορτές, πάρτι, μαθήματα, συλλογική κουζίνα, δράσεις στο χώρο, στη γειτονιά, στο δρόμο κ.ά.

Σύνδεσμος

Free Self-Organised Theater EMPROS is an occupation with artistic, social and political function operating horizontally. The Open Assembly is on Mondays, where joint decisions are made concerning the self- organizing and self-management issues of space planning, thematic, and updates. We counter any form of hierarchy, discrimination and verticalities. With self-determination and self-commitment of all those present in the Open Assembly for active participation in the operation, with mutual respect and awareness, this is possible.

In the supposed interest of HRADF for the promotion of the historical value of the building - through its sell-off and privatization - we responded to since 2011, first with the Mavilis Movement, the Movement of Residents Psyrri etc. and then, by opening EMPROS as a self-managed space to host activities that promote artistic creation and experimentation, together with socio-intervention within a anti-hierarchic and anti-commercial structure.

We try to combine theory with practice, the artistic, the social and political, in matters relating to all, so as to redefine the role of art today, in conditions of emergency.

ACTIONS:  EMPROS is open to a wide range of activities, such as research processes, performance, theater, music, dance, visual arts, installations, architecture, photography, video art, workshops, discussions, poetry readings, film screenings, book presentations, meetings / group meetings, solidarity actions, celebrations, parties, courses, collective kitchen, actions in the area, the neighborhood, the street, etc.