TO THE FUTURE PUBLIC + Avtonomi Akadimia Artist Talk : Michelle-Marie Letelier

H εικαστικός και ερευνήτρια Michelle-Marie Letelier (Χιλή) παρουσιάζει το έργο της και ανοίγει διάλογο στην Ταράτσα του Nosotros, για τις σχέσεις τέχνης - τεχνολογίας και κοινωνίας, την περιβαλλοντολογία και την εξάντληση των φυσικών πόρων σε καιρούς υπερεκμετάλλευσης και παγκοσμιοποίησης.
.
Σε συνεργασία με την Αυτόνομη Ακαδημία και τον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο NOSOTROS
Θεμιστοκλέους 66, Αθήνα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ, στις 8.30μμ, 
στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο NOSOTROS, 
Θεμιστοκλέους 66, Αθήνα.

Αντλώντας έμπνευση από την ανάγνωση αντιφατικών ιστορικών πλαισίων, τα έργα ζωγραφικής, οι εγκαταστάσεις, τα video και τα γλυπτά της διαχειρίζονται τις μεταμορφώσεις φυσικών ορυκτών μαζί με μια εκτενής έρευνα στα περιβάλλοντα όπου γίνεται η εκμετάλλευση τους. 

Η Michelle-Marie Letelier πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στο Chuquicamata, τον τόπο του μεγαλύτερου ανοιχτού ορυχείου χαλκού στον κόσμο, που βρίσκεται στο κέντρο της ερήμου Ατακάμα στην Χιλή. Όταν, λόγω της περιβαλλοντικής μόλυνσης και την αύξηση της τιμής των καυσίμων, η πόλη θάφτηκε από τις αρχές, η Letelier επέστρεψε για να καταγράψει το γεγονός, μια σημαντική στιγμή που επηρέασε πολύ την πρακτική της.

Photo credit: Joulia Strauss

 
Έκτοτε, η Letelier εξερευνά τις εμπορικές σχέσεις γύρω από τα ορυκτά και τις πρώτες ύλες, τις ιδιότητες και τις ενέργειες τους, δημιουργώντας καταστάσεις αλλαγών αποτελώντας πρωταρχικά υλικά στην τέχνη της.

Η Michelle-Marie Letelier (Χιλή) ζεί και εργάζεται στο Βερολίνο. Σπούδασε στο Universidad Católica de Chile ως το 2000 και έχει συμμετάσχει σε μεταπτυχιακά προγράμματα όπως το Goldrausch Künstlerinnenprojekt art IΤ (Βερολίνο) και Experimental Media Design studies στο Universität der Künste (Βερολίνο).


Τα έργα της έχουν εκτεθεί παγκοσμίως σε γκαλερί, μουσεία και ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου των: El Museo de Los Sures (Νέα Υόρκη); Stiftelsen 3,14 (Μπέργκεν); Museo de la Solidaridad Salvador Allende (Σαντιάγκο, Χιλή); Cini Foundation (Βενετία); Errant Bodies (Βερολίνο); Museum of Contemporary Art (Σαντιάγκο, Χιλή); Centro Cultural Palacio La Moneda (Σαντιάγκο, Χιλή) και September Gallery (Βερολίνο).

Ιστοσελίδα: www.michellemarieletelier.net
 

Marie - Michelle Letellier

TO THE FUTURE PUBLIC @ Nosotros Free Autonomous Social Space

Ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Νοsotros(Θεμιστοκλέους 66 / Εξάρχεια Αθήνα) ξεκίνησε τη λειτουργία του πειραματικά, τον Ιούνιο του 2005. ΄Ηταν το αποτέλεσμα μιας σειράς προβληματισμών-αναζητήσεων, προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός μόνιμου χώρου συνάντησης, όπου ο καθένας απαλλαγμένος από ιδεολογικά θέσφατα και αυθεντίες, να μπορεί να δημιουργήσει τις δικές του ελευθεριακές ρωγμές.

Το εγχείρημα έχει τεθεί στη βάση της ελεύθερης συνδιαμόρφωσης και συνδημιουργίας από τον καθένα, με τη συμμετοχή του στην Ανοικτή Γενική Συνέλευση που γίνεται κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα στις 21:00 και στην Ανοικτή Οργανωτική Ομάδα που γίνεται κάθε Δευτέρα στις 21:00,στον 1ο όροφο του κτιρίου.

Με πρόταγμα το «Ελεύθερο-Δημόσιο-Κοινωνικό» αναπτύσσονται πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις στα ζητήματα Πόλης-Κοινωνίας-Φύσης, ως γέφυρα συνάντησης με τα Κινήματα εκείνα των Πόλεων που δημιουργούν μέσα στο δημόσιο χώρο περάσματα ελευθερίας.

Ο προσανατολισμός όλων όσων συμμετέχουν με οποιανδήποτε τρόπο, ήταν και είναι ο δρόμος του ανοίγματος στην κοινωνία, για την αντίσταση στην αυθαιρεσία της κυριαρχίας, για την ελεύθερη έκφραση, για την ανάκτηση της καθημερινής μας ζωής.

Σύνδεσμος